Design a site like this with WordPress.com
Get started

Σωματείο ΓΝ «Παπαγεωργίου»: Να επιτρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στη δουλειά τους

Σωματείο ΓΝ «Παπαγεωργίου»: Να επιτρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στη δουλειά τους

12 Αυγούστου 2022

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με θέμα: «Αίτημα επιστροφής συναδέλφων που τελούν σε αναστολή»

Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τη στιγμή που ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην Υγεία τέθηκε σε αναστολή εργασίας με το Ν 4820/2021 καθώς αρνήθηκε να συναινέσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Χιλιάδες άνθρωποι στερούνται σήμερα τα εργασιακά τους δικαιώματα, Χιλιάδες οικογένειες ζουν μέσα στην ανασφάλεια καθώς αδυνατούν να βιοπορισθούν και παραμένουν όμηροι μίας απόφασης και ενός νόμου που δημιούργησε αρχικά πόλωση ανάμεσα σε συναδέλφους και στη συνέχεια ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο ήδη υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ και μάλιστα σε μία περίοδο ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών.

Κενό που δεν δύναται να καλυφθεί μόνο από τις νυν ελαστικές μορφές εργασίας οι οποίες και θα πρέπει να καταστούν μόνιμες, καθώς στο μεγαλύτερό του βαθμό προϋπάρχει της πανδημίας. Κενό που έχει ως τελικό αποδέκτη τον πολίτη ο οποίος αδυνατεί να εξυπηρετηθεί επαρκώς από το εναπομείναν προσωπικό το οποίο οδηγείται καθημερινά σε όλο και βαθύτερη ψυχική και σωματική εξαθλίωση.

Αρχικά το μέτρο της αναστολής εφαρμόστηκε ως μέσο προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τους μη εμβολιασμένους. Στην πορεία όμως καταγράφηκε ότι και οι εμβολιασμένοι δύνανται, έστω και σε μικρότερο βαθμό, να νοσήσουν και να μεταδώσουν τη νόσο. Και αυτό αποτυπώνεται στις νοσήσεις εμβολιασμένων συναδέλφων μας, η απουσία των οποίων μεγεθύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Και πραγματικά, αν ο ανεμβολίαστος υγειονομικός ο οποίος είναι εκπαιδευμένος και απόλυτα συνειδητοποιημένος στο να τηρεί τα πρωτόκολλα προστασίας αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, τότε αδυνατούμε να φανταστούμε το μέγεθος του κινδύνου από το πλήθος των πολιτών, εμβολιασμένων και μη, που συγχρωτίζονται χωρίς έστω μια απλή μάσκα σε εκδηλώσεις ή στοιβάζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να υπόκεινται σε κάποιο, έστω και τυπικό, έλεγχο κυκλοφορώντας ουσιαστικά ανεξέλεγκτοι!

Με την παρούσα επιστολή και έχοντας ως πίστη ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Πολιτεία θα πρέπει να αναθεωρούνται όταν οι συνθήκες και τα δεδομένα μίας κατάστασης αλλάζουν, προκειμένου να διατηρούν τον κοινωφελή στόχο για τον οποίο λήφθηκαν, ζητούμε την άμεση επιστροφή των συναδέλφων μας που βρίσκονται σε αναστολή με ταυτόχρονη επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων καραντίνας και με καθεστώς ελέγχου όμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σε όσους επέστρεψαν με απαλλαγή εμβολιασμού λόγω ιατρικού θέματος. Γιατί αν αυτοί που απαλλάχθηκαν του εμβολιασμού δεν αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία αναρωτιόμαστε γιατί αποτελούν κίνδυνο όλοι οι υπόλοιποι;

Σε κάθε αντίθετη περίπτωση οι αποφάσεις μιας Πολιτείας κινδυνεύουν να παρεξηγηθούν και από μέτρο προστασίας να φαντάζουν στα μάτια των πολιτών ως μέτρο τιμωρίας ή ακόμη χειρότερα, ως μέτρο καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων.

Ως σωματείο εργαζομένων, που εξαρχής τάχθηκε ομόφωνα υπέρ του εμβολιασμού και που εκπροσωπεί ένα Νοσοκομείο που κατέστη πρότυπο, στηριζόμενο σε ΜΟΝΙΜΕΣ και ΟΧΙ ΣΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ μορφές εργασίας, σας καλούμε να άρετε το μέτρο της αναστολής, υλοποιώντας παράλληλα την μονιμοποίηση των χιλιάδων επικουρικών, στο όνομα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: http://ergasianet.gr/2022/08/12/%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B3%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%AD/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: